Behandeling

De behandeling begint na de diagnose.
Soms wordt al bij sterk vermoeden van Pemphigus of Pemfigoïd gestart met medicijnen, nog voor de uitslag van het gerichte onderzoek bekend is.
In de meeste gevallen vindt behandeling gewoon thuis plaats. Soms worden mensen opgenomen. Dan gaat het vaak om goede verzorging van wonden of om directe controle van bijwerkingen van medicijnen. Het doel van de behandeling is de ziekte onder controle te brengen. Er is sprake van ‘onder controle’ wanneer aanwezige blaren en /of open plekken genezen en er – bijna – geen nieuwe meer bijkomen. De duur van dit proces verschilt per persoon.

Er worden voor P&P verschillende medicijnen gebruikt. Niet alle medicijnen werken voor iedereen. Ook komt het voor dat iemand bepaalde medicijnen niet verdraagt. Daarom moet de behandeling altijd op de persoon afgestemd worden. Dus kan het even duren voor de artsen een effectieve combinatie van medicijnen hebben gevonden. Op de pagina’s Pemphigus en Pemfigoïd is aangegeven welke medicijnen per ziekte worden gebruikt. Op de pagina Medicijnen worden de medicijnen zelf besproken.