Diagnose

 Pemphigus en Pemfigoïd komen zo weinig voor, dat artsen en specialisten bij een huidaandoening vaak niet denken aan deze ziekten. Niet zelden duurt het lang voor de juiste diagnose wordt gesteld. Dit geeft dan sterk verergerde klachten. 

Het is geen uitzondering dat mensen bijna niet meer kunnen eten door een kapotte mond of dat zij elke ochtend hun bed moeten verschonen omdat alles onder het bloed of wondvocht zit. Blaren op het lichaam, hoofd of in mond, schaamstreek geven als verschijnsel een eerste aanwijzing voor de mogelijkheid van Pemphigus of Pemfigoïd.

Dan worden stukjes huid weggenomen voor onderzoek onder de microscoop en/of met een immunofluorescentietest.Ook kan bloed worden onderzocht en wel op het vóórkomen van antistoffen. De meest betrouwbare bloedtest is de ELISA test.

Aan de hand van de uitkomsten van het huid- en bloedonderzoek kan vastgesteld worden om welke vorm van Pemphigus of Pemfigoïd het gaat.
Bij sommige mensen wordt tijdens het verloop van de ziekte de diagnose bijgesteld, b.v. de diagnose Bulleus Pemfigoïd wordt bijgesteld in Lineaire IgA Dermatose.