Verzorging
De verzorging van blaren en open plekken is belangrijk en wel om 2 redenen:
a. bevordering van de genezing van de plekken
b. voorkómen van infectie.
Het is een dagelijks terugkerend gebeuren, dat vooral in het begin van de ziekte best wat tijd kan kosten. Als je blaren of open plekken hebt, neem dan steeds overal zorgvuldig hygiëne in acht.
Als blaren niet op een plaats zitten, waar ze gemakkelijk stuk gaan, kunnen ze het beste heel worden gelaten. Zowel blaren als open plekken worden behandeld met een door de arts voorgeschreven zalf of crème, meestal Dermovate (Clobetasol) crème of zalf.
Open plekken moeten worden afgedekt en hiervoor is siliconen schuimverband geschikt, zoals Mepilex®. Dit soort verband kleeft niet aan het vochtige deel van de wond, maar hecht wel aan de intacte huid. Het is er in verschillende dikten, maten en vormen.
Bij het gebruik van dit type verband zijn pleisters overbodig. Die zouden de huid verder kunnen beschadigen. Het verband kan zo nodig op zijn plaats worden gehouden door aansluitende kleding of elastisch buisverband. Buisverband is er in diverse maten en soorten.
Soms knelt of schuurt kleding op een open plek of blaar. Ook kunnen blaren ontstaan door knellen of schuren, niet alleen door kleding maar ook door bijvoorbeeld je autogordel.
In Op de blaren zitten staan een paar praktische voorbeelden hoe je dit kunt voorkomen: inlegkruisjes onder schouderbandjes, bij knellende kousen korte met lange afwisselen of kniekousjes met panty’s, ondergoed binnenstebuiten dragen om minder last te hebben van de naadjes. Voor de autogordel: van een paar lapjes stof, een stukje schuimrubber en klittenband kun je een autogordelkussentje maken.
Mensen met korsten op de hoofdhuid krijgen soms een speciale shampoo voorgeschreven.
Blaren in de mond gaan snel kapot. De open plekken kunnen worden behandeld met Tetracycline mondspoeling. Neem altijd een goede mondhygiëne in acht. Wanneer er bacteriën in de mond achterblijven, kan dit genezing van kapotte blaren vertragen. Poets en reinig grondig, liefst tweemaal per dag. Als poetsen moeilijk wordt door de pijn, koop dan een zachte kindertandenborstel en blijf zo goed mogelijk poetsen. Als dit echt niet meer gaat, spoel dan in elk geval met een alcoholvrije tandspoeling.
Ga kort na de diagnose wat vaker naar de tandarts en de mondhygiëniste. Vertel ze over je ziekte en vraag of ze je mond voorzichtig behandelen. Een mondhygiënische behandeling kan ook met de hand gedaan worden.
Ook wanneer de ziekte onder controle is, ontstaan soms blaartjes of jeukende plekjes. Aangeraden wordt deze in te smeren met een corticosteroïd zalf of crème, opdat ze zo snel mogelijk genezen. Bij veel mensen zijn deze plekken binnen enkele dagen genezen. Mochten ze niet genezen of juist groter worden, dan is het verstandig direct de arts te raadplegen.
In de regel worden de speciale verbandmiddelen door de zorgverzekering vergoed, wanneer ze door de arts worden voorgeschreven. Soms moet daar wat extra moeite voor gedaan worden.
Bij het Centrum voor Blaarziekten van het UMCG is specifieke kennis aanwezig over wondverzorging en speciale verbandmiddelen. De coördinator van het Netwerk kan u het emailadres van de verpleegkundig consulent geven (stuur een berichtje via contact).