Pemphigus en Pemfigoïd

Pemphigus en Pemfigoïd vormen een groep zeldzame ziekten van huid- en/of slijmvliezen. Ze zijn niet erfelijk en niet besmettelijk.
De ziekten worden veroorzaakt door een verstoring van het immuunsysteem. Ons immuunsysteem beschermt ons tegen allerlei ‘indringers’ zoals bacteriën en virussen. Het ontwikkelt antistoffen, die deze indringers aanvallen en proberen te vernietigen om ons zo gezond mogelijk te houden.
Soms richt het immuunsysteem zich tegen ons eigen lichaam, in dit geval de huid en/of slijmvliezen. De benaming is dan ook auto-immuunziekte.

Bij Pemphigus en Pemfigoïd maakt het immuunsysteem antistoffen tegen specifieke celbindings-eiwitten in de huid. Dit maakt dat huidcellen minder goed aan elkaar hechten en het contact tussen cellen verloren gaat. Met als resultaat blaarvorming. De oorzaak van dit alles is (nog) onbekend. Men weet niet waarom bepaalde mensen het wel of niet krijgen. Er is geen bewezen risico voor het krijgen van andere auto-immuunziekten (al komt het wel voor dat een patiënt meer auto-immuunziekten tegelijk heeft).

De ziekten kunnen niet worden genezen. Wel kunnen ze in de meeste gevallen (ongeveer 90%) onder controle gebracht worden met de juiste medicatie; dit wordt remissie genoemd.

 

Voor de inhoud van de pagina’s in dit deel van de website is gebruik gemaakt van de patiëntenfolder van het Centrum voor Blaarziekten van het UMCG en publicaties van de IPPF.